Julia Thelin

Ny regissör

Vi på Fanny & Alexander Productions är glada att välkomna Julia Thelin.

Julia är en av få som kan skriva upp en Guldpalmsnominering på sitt CV. Med sina filmer vill hon väcka tankar om makt och strukturer genom det absurda och humoristiska. Det visuellt drivna berättandet kännetecknar hennes stil och det poetiska bildberättande utgör kärnan.

Med bakgrund inom dans intresserar sig Julia för det fysiska och använder ofta kroppen som berättarmedel. Idrotten agerar som arena i ett flertal filmer för att utmana och gestalta idéer om genus och sexualitet. Bland annat i hennes kortfilm Push It som hade premiär på Göteborgs Filmfestival 2017 och sen blev utvald att tävla om kortfilmernas Guldpalm vid filmfestivalen i Cannes samma år.

Idrotten som tema återkommer i kortfilmen Brottas som fick internationell premiär i Berlin 2o18. Den belönades sedan med Region Skånes kortfilmspris på Barn och Ungdomsfestivalen i Malmö samt Bästa kortfilm vid Uppsala Internationella kortfilmfestival.

På Göteborgs internationella filmfestival 2019 vann hennes kortfilm Sorry not sorry publikens pris på Startsladden. Filmen handlar om en annorlunda sommarnatt på en båt i Mälaren och den nominerades även till Clermont-Ferrand och vann första pris på Nordisk panorama.

Den senaste filmen, Lilla Olle, fick sin premiär på invigningen av Stockholms internationella filmfestival i november 2019.