Julia är en av få som kan skriva upp en Guldpalmsnominering på sitt CV. Med sina filmer vill hon väcka tankar om makt och strukturer genom det absurda och humoristiska. Det visuellt drivna berättandet kännetecknar hennes stil och det poetiska bildberättande utgör kärnan.

Med bakgrund inom dans intresserar sig Julia för det fysiska och använder ofta kroppen som berättarmedel. Idrotten agerar som arena i ett flertal filmer för att utmana och gestalta idéer om genus och sexualitet. Bland annat i hennes kortfilm Push It som hade premiär på Göteborgs Filmfestival 2017 och sen blev utvald att tävla om kortfilmernas Guldpalm vid filmfestivalen i Cannes samma år.

Idrotten som tema återkommer i kortfilmen Brottas som fick internationell premiär i Berlin 2o18. Den belönades sedan med Region Skånes kortfilmspris på Barn och Ungdomsfestivalen i Malmö samt Bästa kortfilm vid Uppsala Internationella kortfilmfestival.

På Göteborgs internationella filmfestival 2019 vann hennes kortfilm Sorry not sorry publikens pris på Startsladden. Filmen handlar om en annorlunda sommarnatt på en båt i Mälaren och den nominerades även till Clermont-Ferrand och vann första pris på Nordisk panorama.

Den senaste filmen, Lilla Olle, fick sin premiär på invigningen av Stockholms internationella filmfestival i november 2019.

Vilken typ av filmer och serier föreslår Netflix till dig?

Allt med svärd i. Ibland försöker de slänga in något mer kontemporärt, men det brukar inte ligga kvar så länge.

Överensstämmer de förslagen med den filmsmak du anser dig ha?

Det överensstämmer kanske med mitt rätt så allvarliga historieintresse. Min filmsmak är mer högt och lågt från alla tider, men Netflix består mest av mainstream-filmer och när man ska klämma en sån så blir det lätt nåt epok.

Hur kommer det sig att du började jobba med film?

Jag har alltid velat hålla på med något kreativt. Försökte bli rockstjärna men bytte till film när jag insåg att det kanske var lite svårare än jag trodde.

Berätta om den första filmen du gjorde?

Minns inte vilken den första var. Mina kompisar och jag gjorde mycket film tillsammans när vi var små. Stop-motion, låtsas-reklamfilm och alla andra genrer man kan tänka sig. Ett genomgående drag var att filmerna brukade ha mycket folk med i början, men att folk droppade av under inspelningsdagen för att de var tvungna att gå hem och äta. Så filmerna brukade ha ganska ordnad och välskriven start men mynnade ofta ut i trams och flum. 

Berätta om en inspelningssituation när allting gick åt helvete, eller när du trodde att det skulle det.

Jag var assistent på en inspelning där huvudskådisen skulle spela full. Hon tog några glas för att få feeling, men fick lite för mycket feeling och inspelningen fick avbrytas när hon däckade. 

Vilken film som någon annan har gjort skulle du önska att du hade gjort istället?

Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011). Den filmen är så spot on på vad jag gillar både tematiskt, konstnärligt och hantverksmässigt. Jag minns att jag nästan blev sur när jag såg den första gången.

Vilken bok skulle du vilja göra film eller serie av, och varför?

Sagan om Ringen. Brukar känna mig ganska ensam om att tycka att Peter Jacksons filmatiseringar är ganska dåliga. Jag hade läst böckerna hundra gånger innan jag såg filmerna och tycker att han missade målet med flera kilometer.  

Vilken annan filmskapare skulle du vilja träffa och vad skulle du vilja fråga / prata med hen om?

Nikita Mikhalkov. Jag skulle vilja fråga hur man kan vara en så briljant filmskapare som kan göra så otroligt gripande och humoristiska filmer och samtidigt vara bästis med Vladimir Putin.

Hur är en bra reklamfilm?

Framförallt rolig. Den ska ha ett värde för den som ser den så att man vill se den även om man inte blir tvingad. Sen ska den ju göra att man minns varumärket, annars finns det ju ingen poäng med att det är just en reklamfilm.

Vilken är din favoritdel av en filmproduktion (förproduktion, manus, casting, inspelning, post etc)?

Inspelning är det absolut bästa, och värsta. Det är en känslomässig berg- och dalbana, men det är så jäkla gött när det sitter. Eufori och krampaktig ångest. 

Vilken genre funkar bäst för reklamfilm enligt dig? Komedi, drama, skräck, sci-fi, fantasy eller thriller?

Jag tycker alltid att roliga reklamfilmer är bäst. Sen kan ju humorn utspela sig i vilken genre som helst. Gärna nåt med svärd i.

Vi är exalterade över att addera ännu en regissör hos Fanny & Alexander.

Jean-Luc Mwepu är en regissör med ett starkt visuellt, poetiskt och suggestivt uttryck. Kollisionen mellan olika världar och klasser präglar hans filmskapande.

I tidig ålder började han göra skate och bmx-filmer vilket öppnade upp hans kärlek till film. Sedan dess har konsten att väcka känslor med bilder varit hans största passion. Hans ursprung i Kongo och den kulturen är en av hans starkaste inspirationskällor som sätter en tydlig prägel på hans filmer.

2020 nominerades han till startsladden på Göteborg Film Festival för hans film Utan Er.

I slutet av 2019 gjorde vi våra två första filmer för modemärket Berluti. En relation som har nått sin sjätte produktion hittills.

För julfilmen arbetade vi med musik på inspelningen för att kombinera den med rörelserna och ljuden från hantverkarens arbete. I post-produktionen avslutade vi denna process genom att gå fram och tillbaka mellan redigering och musikkompositionen för att hitta harmoni. 6 filmer och 10 stillbilder levererade i flera format.

Dessutom har vi skapat en serie filmer för flera av Berlutis produktlanseringar. Detta har resulterat i 36 filmer och vidare.

 • Förproduktion
 • Inspelat i studio, Stockholm
 • Post-produktion inkl musik & VFX översyn

Länkar till filmer: Berluti Christmas 2019Studs

Under 2019 producerade vi två kampanjer för Instagram. På våren gjorde vi 36 videor på två språk och två format med totalt 144 leveranser för Instagram Frankrike & Tyskland. Inspelningen i Berlin översågs av vår post-ansvarige och allt material sattes ihop av vårt team i Stockholm. Den andra kampanjen var 36 videoklipp i två format med totalt 72 leveransfiler för Instagram USA och Storbritannien.

Alla filmer har anpassats för både Instagram samt Instagram Stories.

 • 2D Modellering
 • Motion Graphics
 • Redigering
 • Grade 
 • Ljud översyn
 • Post-produktion

Länkar till FR/TY filmer: The Mop (FR)Snacks (FR)Throwback (GE)

Länkar till US/UK filmer: ArtShoe paperFood stuck

Internationell lanseringsfilm för Göteborg Film Festivals tema 2020. Genom att skapa en ironisk Tv-shop reklam med målet att sälja 1D-glasögon för ”smalare syn”, siktade vi på att skapa medvetenhet om att festivalen är den första i världen som har lika representation av manliga och kvinnliga regissörer.

 • Manusutveckling
 • Förproduktion
 • Inspelad i studio, Stockholm
 • Post-produktion

Länk till film: 50/50 Vision

Regi av Lisa Forslund.

I samarbete med Stendahls.

Estrella skapade ett nytt varumärkesbudskap under 2017 – ”Gilla att dela”, en lek med ord som en hänvisning till beteende online och att dela stunder i det verkliga livet. Vi fick chansen att utveckla detta budskap till tre nya filmer. Det resulterade i tre historier för sociala medier och bio, samt ytterligare tre Insta-stories som filmades av skådespelarna själva i samarbete med vår regissör.

 • Storyboard utveckling
 • Förproduktion
 • Inspelad på plats, Stockholm
 • Post-produktion 

Länkar till filmer: Gym Gaming

Regi av Alexander Gibbons Barth.

I samarbete med The Bond.

Vi producerade den här filmen tillsammans med byrån Yours för Innis & Gunn.

Innis & Gunn ville jämföra sin egen ställning gentemot större ölvarumärken i Sverige, precis som David Bowie och familjen Obamas som lever i skuggan av sina mer kända namnar.

Inspelad två dagar i Degerfors och Munka-Ljungby, två små kommuner i Sverige, med ett litet kamerateam.

 • Manusutveckling
 • Förproduktion
 • Inspelning på plats, Degerfors and Munka-Ljungby
 • Post production 

Länkar till filmer: David BowieThe Obamas

Regi av Gustav Öhman Spjuth.

I samarbete med Yours.

Del i en serie filmer för Svenska Institutet som heter ”Stories from Sweden”. Serien visar olika porträtt av svenskar och mångfalden på deras platser, yrken, hobbyer och livsstilar.

Silver in Svenska Designpriset 2019.

 • Manus
 • Regi

Länkar till filmer: KlädoteketLive Free or Die

Regi av Gustav Öhman Spjuth.

I samarbete med Seventy Agency

Den här filmen producerades för att skapa uppmärksamhet och nyfikenhet kring Göteborg Film Festival 2019. Besökarna kunde boka en biovisning inuti en kista för att få en unik bioupplevelse. 

Kampanjen fick otrolig spridning över hela världen och blev utsedd till den mest framgångsrika i Sverige 2019.

Vårt arbete involverade:

 • Manusutveckling
 • Storyboard utveckling
 • Förproduktion
 • Inspelning
 • Post-produktion 

Länk till filmen: World’s Most Claustrophobic Cinema

Regi av Gustav Öhman Spjuth and Alexander Gibbons Barth.
I  samarbete med Stendahls